Предмети на разкош - изложба от Национален исторически музей

       Razkosh dop s

ДКИ "Културен център "Двореца" и

Национален исторически музей

представят изложбата

"Предмети на разкош. Произведения на Чипровска златарска школа"

Откриване: 1 август, 11:00 ч., Каменна зала

    В настоящата изложба са включени голяма част от произведенията на Чипровската златарска школа, притежавани и съхранявани от Националния исторически музей. Повечето от тях са случайни находки от Северозападна България, укрити като съкровища и никога непотърсени от бягащите от драматичните събития от края на XVII век жители от района. Представените предмети са с преобладаващо светски характер. Вероятно са били притежание на заможни семейства, които са ги поръчвали и купували в Чипровци или от пътуващи чипровски майстори златари.

Представени са прословутите „чипровски чаши“ – тасове, украсени в характерен стил, включващ богати растителна орнаменти и релефни и обемни изображения на животни и птици. Изящните чаши с форма на кратунки и дръжки, оформени като глави на дракони са познати единствено от района на Северозападна България и Източна Сърбия, което убедително говори за тяхната принадлежност към изделията на Чипровската школа. Изложени са и всички познати видове накити, умело изработвани в местните златарски ателиета. Особено характерни са наушниците „арпалии“, наушниците със сребърни пластинки „трепки“, богато декорираните гривни „кубелии“ и, разбира се, украсите за чело – невестински венци и прочелници.

В края на изложбата е представено копие на златното съкровището от Несебър, датирано във втората половина на XVI – началото на XVII век. Характеристиките му го отнасят към продукцията на централно- и западноевропейското златарство. Експонирането му заедно с произведения на Чипровската златарска школа не е случайно. То позволява на посетителите нагледно да добият представа за типичния стил на чипровчани, в сравнение с изделия с различен географски и стилов произход. 

Изложбата ще може да разгледате в Каменна зала на Двореца до края на месец ноември.