Параклис "Стела Марис"

 

През една от широките арки на Нимфеума, малко стълбище отвежда до белоцветна градина лилиуми. Високи и величствени! Отвъд белите прегради на лилиумите, в края на широка каменна алея, високи дървета ограждат терасата, на която е съграден параклисът. "Стела Марис" или "Пътеводна звезда на морето" е предпочитано име от далечни времена, с което хората на морето са наричали Благословената Дева Мария.

1p1s 2p1s 4p1s 6p1s

3p1s 5p1s 7p1s 8p1s 

 

"Стела Марис е най-малката църква в страната. Може да се приеме, че за една кралица е по-добре да построи катедрала... Но тогава не би било възможно да я построя на малката тераса над морето и не бих могла със собствени средства, тъй като не живеем във време на благоденствие. За това Стела Марис е толкова скромна. Нейната архитектура е чисто византийска, но красотата е уникална за страната. Тя е копие на една малка църква, която открих в отдалечено селце в Кипър. Единствената разлика е, че камъкът от Балчик е в такава топла окраска, че сякаш отразява лъчите на слънцето. Вместо да е бедна и гола отвътре, тя стана едно разноцветно бижу, в което доминира синият цвят. Синьо, защото църквата е посветена на Божията майка, закрилничка на морето."

кн. "Балчик", Росица Малчева - Златкова

9p1s10p1s

В центъра на купола е изографисан Иисус Христос Пантократор Вседържател, а в долния пръстен под това изображение са дванадесетте апостола. 

Иконостасът е изработен през 1721 г. и донесен от Кипър специално за новопостроения параклис.

11p1s 12p1s 14p1s

13p1s

15p1s

Дърворезбования трон е изящно фина позлата. Разчита се се красива раннохристиянска символика. Предните два крака на трона са резбовани змейове, а подлакътниците, със стилни флорални, пластични символни форми и композиции, изобразяват представата за Рая. Част от флоралните елементи на облегалката описват полукръг, в двата края на който има хералдически лъвове, символ на властта и бдителността. Според средновековните поверия царят на животните спял с отворени очи. Паунът, държащ в клюна си кръст, е символ на вечния живот в Рая. В ляво на пауна е страната на греха с луната и два пентаграма - символи на Адам и Ева. Слънцето, от другата страна, символизира божествената светлина на живота и вечната истина. Над него е владишката митра, обградена с меч /християнски символ на справедливост и възмездие/ и скиптър /древен символ за власт/. птицата на-отгоре е феникс. В християнската религия е знак за вечност и най-вече за възкресение. В най-горната част на облегалката е резбовано слънце, увенчано с корона.

 

На вътрешните стени до входа са изписани образите на кралица Мария и принцеса Илеана, ктиторки на параклиса.