Създаването1

 

По гористите склонове над морето, западно от градчето Мария се натъква на „място (...), което трябва да имам (...). Цял живот съм мечтала за такова място, представяйки си, че то може да бъде открито само в Италия, а ето го тук в Балчик”. В допълнение към живописността на мястото, Балчик е и най-южната точка на новите румънски територии. Поради това кралица Мария решава, че мястото е подходящо за изграждане на кралска резиденция.

Тя купува парчето крайбрежна ивица от неговия собственик – букурещкия банкер Жан Крисовелони през декември 1924 г. и планира да построи там един „артистичен каприз”, създаден да улови същността на нейния собствен своеобразен стил и вкус. Строителството започва прз 1925 г. Една от първите построени сгради е къщата (вилата) на кралицата „Тихото гнездо”.

Едновременно с построяването на вилата, тече оформянето на градините и алеите на комплекса, преустройството на съществуващите воденици, укрепването на терена. Оформен е един цялостен ансамбъл от сгради и парк, едно миниатюрно стопанство, което разполагало със собствена охрана, електроцентрала, поща, столова, разсадник за зеленчуци и цветя, овощни градини и лозя.

Строителството приключва през 1936 г. Две години по-късно кралицата умира, а след още две години, през 1940 г. Южна Добруджа, заедно с Балчик, е върната в пределите на България.