Изложба с картини от дарение "Иван Деянов" от фонда на Исторически музей - Панагюрище

 

Klasitsi nov 2022 site

През 2021г. посетителите на Държавен културен институт “Културен център "Двореца” имаха възможност да се насладят на изложба “Стари майстори” от фонда на Исторически музей-Панагюрище. Произведенията на българските класици предизвикаха голям интерес в Двореца, затова и изложбата продължава с втора част през 2022 - 2023г.

Галерията “Тихото гнездо” на културния център ще бъде домакин на изложбата на българските класици с картини от дарение “Иван Деянов” от началото на месец ноември 2022г. до 03 февруари на слeдващата 2023г.

Изложбата включва картини на Милко Йорданов Божков, Никола Пенев Тузсузов, Васил Захариев, Стоян Венев Илиев, Валентин Колев, Светлин Русев Вълчев, Христо Явашев- Кристо, Тодор Атанасов, Иван Димов Колев, Илия Николаев Петров, Васил Христов Иванов, Васил Захариев, Дечко Христов Узунов, Давид Перец, Никола Василев Терзиев.  

Очакваме да бъдете наши гости!   

 

ДАРЕНИЕ „ИВАН ДЕЯНОВ”

Иван Луков Деянов е роден в София на 24 септември 1903 и е наследник на известните възрожденски родове – Хаджидеянови от Панагюрище и Бешкови от Свищов.

Възпитаник е на Втора мъжка гимназия в София. Започва да се занимава с колекционерство в ученическите си години. Тогава издава и младежкото литературно-художествено списание „Фар”, в което сътрудничат Васил Стоилов, Любомир Далчев, Иван Далчев и други известни по-късно художници и писатели. След завършване на гимназията е назначен за пръв уредник на музея на операта, за който активно събира експонати.

До 1944 г. колекциите му нарастват значително. Домът му се превръща в музей, който за жалост е разрушен при бомбардировките на София на 10 януари 1944 г. Скоро след това сам и с помощта на приятели разчиства руините и събира оцелелите културни ценности: монети, геми, камеи, пръстени, накити, народни музикални инструменти, икони, щампи, картини, рисунки, снимки, ръкописи и др. Успява да възстанови и увеличи сбирките, които в някои моменти достигат до 70.

Популярността му е голяма. Името му присъства в научни трудове. Сам той работи над различни теми. Запазени са негови бележки за старозагорската опера, биографични данни за хора на изкуството и интересни факти, свързани с различни предмети.

Иван Деянов остава в историята като ерудит, колекционер и поклонник на българското изкуство и култура. Умира на 23 декември 1980 г. в София.

На 15 октомври 1982 г. неговите братя Георги и Сава и сестра му Мария даряват колекциите му на Исторически музей – Панагюрище с изричното желание културните ценности, които наброяват около 3000 единици, да станат част от фонда на музея и да бъде обособен музей „Дарение „Иван Деянов””. Част от дарението е експонирано в Синята Хаджидимитрова къща – една от експозициите на музея в Панагюрище.