Трансформации в пейзажа 2019

HBLХУДОЖНИЦИ, БАЛЧИК, ЛЮБОВ –

Среща на европейски морета

пленер – живопис

ТРАНСФОРМАЦИИ В ПЕЙЗАЖА– 2019

 

Тази пролет Двореца в Балчик ще посрещне участниците в осемнадесетото издание на пленера „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета“. Всяка година художници – любители на красотите на Белия град, Двореца и северното Черноморие се събират, за да почерпят вдъхновение от магията на тези красиви места и да я претворят в картини. Пленерът се организира с подкрепата на община Балчик, ДКИ КЦ „Двореца“ – Балчик и екипа на „Художници, Балчик, Любов“. Тазгодишното издание ще се проведе от 14-ти до 23-ти април, на територията на „Двореца“ – Балчик. Картините, създадени от участниците през тези десет дена, ще бъдат изложени в градската галерия в Балчик през месец август.

   Пленерът ще бъде открит на 15-ти април в ДКИ КЦ „Двореца“, с изложба пейзажи от Балчик и Двореца, създадени от основателите на пленера – художниците Дарина Янева, Силви Басева, Петър Савов и Андрей Янев и доклад от Силви Басева, на тема „Художници рисуващи Балчик“ (посветен на ролята на темата „Балчик“ в българската живопис през XX-ти век).

Тазгодишното издание носи името „Трансформации в пейзажа“. Както подсказва заглавието – в центъра на вниманието е докосването на художника от 21-ви век до вечните теми в изкуството като пейзажа, морето, автентичната архитектура и начина на предаване на трансформиралия се през неговото съзнание образ. През 2019 г участници в пленера ще бъдат Георги Миленов, Николай Няголов, Аглика Гайтаникова, Петя Денева, Стефан Чурчулиев, Бойка Доневска, Кирил Навущанов, Теодора Дончева.

Изложбата ще бъде открита на 15 април от 18 ч в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца” и ще остане там до 23 април.