Делегация от „Двореца“ - Балчик гостува в чешкия град Валашске Мезиричи

Делегация от „Двореца“ - Балчик гостува в чешкия град Валашске Мезиричи в рамките на двустранния меморандум за културно сътрудничество.

Основната тема на посещението бяха предстоящите инициативи в рамките на културното сътрудничество между двете институции. През изминалата година беше сключен меморандум за двустранно сътрудничество между чешкия град Валашске Мезиржичи и Държавен културен институт “Културен център “Двореца”.

Valmez 2022 osnovna Custom

снимка: Брат-БГ

Представители на културния център обмениха опит в областта на културата и участваха в интензивен курс по чешки език. Част от програмата бяха официална среща с кмета и кметския екип на ВалМез, както и с директора на училището по стъкларство и дизайн, с което Двореца Балчик си сътрудничи от години. В училището по изкуствата бяха демонстрирани нови технологии и запознаване с творческата работа на учениците в работилницата за стъкло.

9s 5s 6s 10s 9s 11s 9s12s

Делегацията посети откриване на изложба с произведения на талантливите деца от училището по приложни изкуства в близкия град Всетин.

         В рамките на меморандума, още това лято художник от Валмез ще подреди изложба с творчеството си в Двореца – Балчик, а през есента, на етно фестивала, група от чешкия град ще представи фолклорното наследство на региона.