Изложба "Птиците - небесни пратеници или какво?"

plakat ptici3 sДКИ Културен център "Двореца" представя мобилната изложба на Исторически музей - Поморие  "Птиците - небесни пратеници или какво?".

Нетрадиционното за традициите може да разгледате в Каменна зала на Двореца. 

Откриване: 1 ноември от 17 часа. Каменна зала

 

Птиците- небесни пратеници или какво?

Замислена първоначално  в ограничени  национални и времеви рамки, тя някак естествено се превърна в една изложба, извън времето и пространството- еклектична и в много отношения- провокативна. Защото птиците, които не признават граници, трудно могат да бъдат заключени в едно регионално или национално повествувание.

Но може ли някои от вас да си представи какъв би бил познатият ни свят без птиците?
Техните гласове съпътстват дните и нощите ни. Много от птиците са забулени в предания и легенди, тайни ритуали и обреди, чиито смисъл и послание все по- малко от нас разбират.
Забързани неизвестно къде, затворени в големите градове, които ни правят анонимни, споделящи бетонни кутии, които по неволя наричаме наш дом, забравили да съзерцаваме света около себе си, ние все по- малко разчитаме неговите знаци и послания.
Но винаги ли е било така? И можем ли все още да се обърнем към знанието, завещано ни от нашите предци? Дали все още има общности , които разбират езика на птиците и им отдават нужната почит?

обр.1 s

 

Много изследователи на древността са съгласни, че в миналото хората са били по-интуитивни, а границата между видимо и невидимо: по- пропусклива. Затова и  отминалите епохи са така пренаселени с крилати свръхсъщества: хипостази на езически богове, герои, феи, демони, ангели, хали и самодиви. Тези невидими за обикновеното човешко око сили, понякога приемат образа на птици и прелитат невъзможни разстояния и измерения. В легенди, приказки и песни на народи от целия свят са запазени сведения за многобройни птичи превъплъщения. Някои от тях интерпретирахме в музейния ни разказ.