XIV Международен фестивал на младите в изкуството "Виа Понтика" 8-15 септември

За четиринадесети пореден път прелетните птици в изкуството ще спрат своя полет в Балчик. От 8 до 15 септември организаторите от едноименното сдружение ще предложат на жители и гости разнообразна и интересна програма. Художници, музиканти, театрали, дизайнери и кинотворци ще представят своите професионални търсения и ще осеят Белия град с изложби, представления, концерти и прожекции. Сцени на събитията са Художествената галерия, централното читалище, Архитектурно-парков комплекс “Двореца”, Мелницата. В тазгодишното издание на МФМИ “Виа Понтика“ ще се включат около 50 студенти от Националния университет по изкуствата в Букурещ, от Националната художествена академия в София, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

 Via Pontica 2021 s

programa ViaPontica 2021 sПРОГРАМАТА

Фестивалът ще бъде открит с улично шоу на брейкденсърите от „Екс Енерджи Крю“ на откритата сцена пред КЦ „Мелницата“. Ще бъдат представени два театрални спектакъла – „Премълчаното“ от Ерик Асус и „Косачи“ по разкази на Елин Пелин, както и един куклен спектакъл за най-малките – „Вълкът и седемте козлета“.

В изложба на студенти от специалност „Живопис“ в националните художествени академии в София и Букурещ ще бъдат представени избрани творби на участниците в художествения пленер, провеждащ се за пореден път в градините на „Двореца“ в Балчик. Александър Ангелов – Caster ще създава графити изкуство на Дамбата. В Художествената галерия ще гостува изложбата „Другата книга“ на студенти от специалност „Книга, илюстрация, печатна графика" в Художествена академия в София. За пореден път специално внимание се обръща на киноизкуството. Ще бъдат показани филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2021.

В музикалната програма е включен концерт на студенти и преподаватели, както и самостоятелен вокално-инструментален концерт на студентите от Музикалната академия в София. По традиция фестивалът ще бъде закрит с концерт-спектакъл на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – Добрич.

Но­се­не­то на пра­вил­но пос­та­ве­на мас­ка, пок­ри­ва­ща но­са и ус­та­та, по вре­ме на всич­ки съ­би­тия от прог­ра­ма­та е за­дъл­жи­тел­но, предупреждават организаторите от сдружение Виа Понтика.

По време на фестивала входът на всички събития от програмата на фестивала е свободен, но ограничен до запълване на 50% от капацитетите на организираните седящи места в залите или пространството за публика, като се сяда през едно място в залата и се спазва физическа дистанция не по-малко от 1,5 м. Ограничението за галериите е до 1 човек на 8 кв. метра и спазването на дистанция. Носенето на защитни маски за лице, покриващи носа и устата е задължително както в закрити пространства, така и на открито при събиране на много хора!